Perisian digunakan:MS Paint
Tahap Kesukaran:Easy

1.Mula mula kita lukis rangka badan scooter(anak panah hijau=guna curve) dan (anak panah ungu=guna line).Selepas langkah ini,semua langkah lain adalah langkah yang lebih mudah....

2.Lepas tu buat tempat duduk,hanya gunakan Rounded Rectangle(anak panah biru=rounded rectangle)

3.Siapkan bahagian belakang scooter(anak panah hijau=guna curve)

3.Siapkan bahagian depan scooter(anak panah hijau=guna curve) (anak panah ungu=guna line)

4.1 Ok,seterusnya lukiskan tayar,satu tayar kecil dan satu tayar lebih besar sedikit.Tayar dilukis berasingan dari badan supaya memudahkan kerja dan untuk mendapatkan tayar yang sesuai agar scooter ni selesa ditunggang....(Guna ellipse/bujur untuk buat bulatan)

4.2 Ok,bila nak melalukan proses pengabungan,tak mahu jadi macam ni,leceh nak padam...

4.3 Cara paling mudah adalah warnakan dulu sebarang warna(fill color)dan pilih kotak yang ditunjukan anak panah....dan kemudian barulah cantumkan badan dengan tayar.

5.Seterusnya pasang lampu,takde nanti kena saman(anak panah merah=guna ellipse/bujur).Dan supaya bulatan tu bertindih guna kotak yang ditunjukkan

6.Seterusnya lukiskan side mirror dan handle.(anak panah merah=guna ellipse/bujur) dan (anak panah ungu=guna line).Garisan oren nak lukis boleh,taknak pun tak apa

7.Dah siap,warnakan ikut suka hati,lepas tu tuang minyak sampai penuh dan bolehla korang naik scooter ni buat blogwalking serata dunia haha :)


0 comments:

Post a Comment

Taip [img]URL imej[/img] jika ingin masukkan gambar bersama komen

Submit Artwork

Friends